ca es
Blog

El transport d’Andorra ara, amb codi QR!

10/10/2019

El Buscomunal d’Andorra a la teva butxaca. 

A Perception fa anys que treballem per l’empresa AndorraByBus.com que permet comprar bitllets d’autobús per exemple de Barcelona a Andorra, però fan viatges per tot Europa des de fa més de 50 anys. 


A mitjans de juny, AndorraByBus.com ens van plantejar un nou projecte que faria evolucionar el sistema de compra de bitllets i abonaments dels Comú d’Andorra la Vella, a més de millorar la comunicació amb els passatgers.

En què consistia aquest projecte?

L’objectiu d’aquest projecte era que els usuaris portessin els bitllets d’autobús amb un codi QR al mòbil. Més còmode, senzill i sostenible! 

Després de valorar detalladament tot el projecte, vam veure que suposava crear un nou web, una APP nativa per a IOS i Android, a també calia buscar i configurar uns dispositius per a validar els bitllets d’autobús, tot això en dos mesos i mig, ja que l’1 de setembre havia d’estar tot enllestit i en funcionament.

Conscients de l’època de l’any en la que ens trobàvem, vam decidir tirar endavant el projecte, tot i tenir l’agost pel mig i les vacances a la cantonada. 

Com va anar el procés?

La situació era complexa i el repte difícil, però no impossible!

Per començar, vam crear un web pel Bus Comunal, andbuscomunal.net utilitzant la tecnologia SYMFONY, que a part de la informació corporativa, mostra les línies, horaris, la geolocalització en temps real dels autobusos a més de la possibilitat de comprar tots els bitllets d’autobús disponibles. I els preus d’aquests bitllets? Increïblement barats.

  • Bitllet senzill: 10 cèntims.
  • Abonament de 10 viatges: 80 cèntims.
  • Abonament de 40 viatges. 3 euros.

Així sí que no hi ha excusa per fer ús del transport públic a Andorra La Vella!

Seguidament, vam desenvolupar l’App nativa pels passatgers de BusComunal per Android i també vam aconseguir-la fer per IOS (les versions d’Apple sempre són més lentes de validar i publicar…).

Aquestes dues app natives permeten, bàsicament, comprar qualsevol bitllet o abonament de transport públic disponible i portar-lo al mòbil. Però, no només això! L’aplicació també permet consultar les línies i horaris i veure la localització en temps real dels autobusos. Extraordinari, facilitant el dia a dia als ciutadans d’Andorra! 

Així mateix, els residents a Andorra la Vella també tenen la possibilitat d’adquirir els abonaments especials exclusius per residents per internet (web o APP).

Quins són aquests abonaments especials?

  • Abonament anual per 15 €.
  • Abonament anual per a joves per 5 €.
  • Abonament anual escolar per 4 €.

Per validar si algú és resident o no a Andorra, el propi Comú d’Andorra s’encarrega de gestionar-ho des d’un apartat privat del propi web. 

Aquests bitllets que posen a disposició de tothom, permeten fer transbord entre línies durant 1 h sense haver de comprar un altre bitllet.

 

app andbuscomunal Andorra

 

I ara què?

Una vegada creat el web i les apps, era moment de buscar la manera per validar els bitllets directament des de l’app amb el dispositiu que s'instal·laria als autobusos. Vam buscar un proveïdor que oferís validadors específics per autobusos. Després de valorar múltiples opcions, vam escollir un proveïdor xinès que ens va enviar un dispositiu Android amb lector de QR. Ara ja teníem un validador, però encara ens quedava molta feina al davant.

Després de moltes proves i SKYPE amb tècnics xinesos, per fi vam aconseguir que el dispositiu fes el que volíem, i per tant comprar-ne uns quants. I que volíem exactament? 

  • Llegir el codi QR del bitllet i donar-lo per correcte o incorrecte i a la vegada informar-ne per pantalla i amb un so identificatiu per a fer-ho encara més fàcil tant al conductor de l’autobús com al propi usuari. 
  • Permetre el transbord entre línies, sempre que el temps de validació del bitllet sigui inferior a 1 hora.

A més a més, al ser un dispositiu Android ens permet actualitzar el software dels validadors a distància, tot són avantatges!

A continuació, podrem veure el dispositiu Android ja instal·lat i en ple funcionament! 

 

app andbuscomunal Andorra

 

Amb aquest projecte, tot el procés de compra i validació de bitllets d’autobusos s’ha digitalitzat i sobretot, agilitzat. Així, aconseguim donar facilitats als usuaris i millorar el servei del transport públic d’Andorra i també… estalviar paper!

D'altra banda, els usuaris que no tenen l’App o un smartphone encara poden comprar un bitllet senzill al propi conductor de l’autobús directament.

Quina ha estat la resposta dels usuaris durant les primeres setmanes?

app andbuscomunal Andorra

Estem molt satisfets amb la feina feta durant aquests mesos i sobretot d’haver arribat a temps per entregar aquest projecte. A més, els resultats obtinguts durant les primeres setmanes són molt positius. Preparats?

En un mes ja hi ha més de 250 usuaris residents actius i quasi 1.500 usuaris registrats amb l’App. S’han venut 634 abonaments i més de 47.000 bitllets! I això només és el principi, estem ben segurs que les xifres aniran en augment i la població d’Andorra, en poc temps, es familiaritzaran amb aquest nou sistema de validació de bitllets, i sobretot aconseguiran reduir l’ús del transport privat.

Arxivat a: Projectes

Butlletí electrònic

Actualitat, idees i consells pràctics sobre noves tecnologies i Internet.