ca es
Blog

Facebook llança "Libra" la seva pròpia moneda virtual

11/07/2019

Facebook ha anunciat que llançarà l'any 2020 la seva pròpia moneda virtual, anomenada "Libra". Una moneda digital que permet fer transaccions immediates, sense intermediaris, entre una persona i una altra en qualsevol part del món. Gràcies a la seva rapidesa, s'evita costos que sí es donen en les monedes tradicionals.

Què és Libra?

Libra no serà exactament el mateix que un Bitcoin, ja que aquesta tindrà un valor més estable i el seu mètode blockchain de verificació es basarà en un algoritme diferent.

Segons Facebook, l'objectiu principal d'aquesta nova moneda virtual serà facilitar l'intercanvi de diners en el món en vies de desenvolupament. Un 31% de la població mundial no tenen compte bancari. Per això, Libra aspira a arribar a aquests usuaris: es convertiria en el seu compte, on els usuaris podrien estalviar, pagar i enviar transferències.

Com funcionarà Libra?

Tant els usuaris de WhatsApp com els de Messenger tindran la possibilitat d'intercanviar diners des de la seva cartera digital, mentre que Facebook també oferirà el servei a partir d'una app independent, coneguda com a Calibra.

Calibra és una cartera virtual en la qual cada usuari podrà accedir al seu compte des d'una app o per un navegador d'internet. Una de les característiques més potents amb què comptarà la nova moneda virtual de Facebook serà que no caldrà descarregar una aplicació específica per poder fer ús d'ella, sinó que Facebook pretén integrar-la directament a dos dels seus serveis més populars: WhatsApp i Messenger.

Quins beneficis reuneix Libra?

  • Fàcil de crear

  • Menys comissions

  • Més accessible a gent sense compte en bancs tradicionals

  • Més resistent

  • Expansiva gràcies a la descentralització

La divisa es basa en el blockchain de Libra, una moneda digital de baixa volatilitat, descentralitzada amb l'objectiu de crear una nova oportunitat per a la innovació de serveis financers responsables.

Qui controla Libra?

L'Associació Libra, que té les seves oficines centrals a Ginebra (Suïssa), serà l'encarregada de controlar la moneda i efectuar totes les accions i moviments que tinguin a veure amb el seu desenvolupament, ús i futur.

Aquesta associació la formen més de 28 grans companyies, entre elles Spotify, Visa, PayPal, Uber, Vodafone…

 

empreses calibra

On estarà Calibra disponible?

De moment, la companyia ja ha activat un enllaç per a registrar-se, encara que actualment, encara es troba en desenvolupament.

La plataforma Calibra estarà disponible com a aplicació independent a Google Play i l'App Store, a més es podrà utilitzar directament des WhatsApp i Messenger.

Quin serà el cost d’utilitzar Libra i Calibra?

Es podrà convertir les monedes locals en Libra i viceversa. Al fer aquestes conversions, l'aplicació de Calibra et mostrarà la taxa de canvi perquè sàpigues exactament quants diners s'obtindrà.

Segons l'Associació de Libra s'ha fixat el valor de la moneda a un dòlar nord-americà per unitat, "podent fluctuar dins d'una banda estreta".

Serà segura la nova moneda digital de Facebook?

Facebook sosté que quan Calibra estigui disponible, caldrà presentar un document d'identificació oficial per registrar-te al compte. Per què? Això és degut a que al ser una moneda legal, es vol evitar fraus i comprovar la identitat real de les persones.

Facebook assegura que l'activitat de cada transacció serà privada i mai es farà pública, excepte en casos limitats. Per exemple, la informació i les dades financeres no es faran servir per millorar els anuncis de Facebook. Encara que sí que hi haurà excepcions:

  • Prevenció de fraus i delictes

  • Compliment de la llei

  • Proveïdors de serveis

  • Procediments de pagaments i dades globals

Addicionalment, expliquen que Calibra farà servir les dades globals de Facebook que no estiguin vinculades al compte de Calibra per millorar el producte. 

D'on surten els diners de la reserva?

Els diners de la reserva vindran de dues fonts diferents. D'una banda, inversors que comprin la divisa i per l'altre els usuaris de Libra.

La font principal de diners de la reserva seria les pròpies compres realitzades pels usuaris. Sempre que algú compri una Libra, la moneda amb la que ha fet l'adquisició s'emmagatzemarà automàticament a la reserva.

Com es finançarà Libra?

Els socis hauran de comprometre a pagar un mínim de 10 milions de dòlars. També ajudaran a estendre el sistema. Aquests diners contribuirà a cobrir els costos operatius de l'associació i a crear una sèrie d'incentius.

Per què utilitzar Libra en comptes de les monedes tradicionals?

Segons la companyia, una moneda digital basada en tecnologia blockchain ofereix avantatges respecte als serveis financers tradicionals. "La tecnologia en què es basa serà del tipus open source, de manera que els negocis i els desenvolupadors de tot el món podran fabricar-se a la seva mida serveis que cobreixin les seves necessitats".

Atès que el blockchain elimina al mínim el nombre d'intermediaris, permetrà que els costos associats a l'enviament de diners "es mantinguin en el mínim possible".

 

 

 

 

 

Arxivat a: General

Butlletí electrònic

Actualitat, idees i consells pràctics sobre noves tecnologies i Internet.

Utilitzem Mailchimp com a plataforma de màrqueting. En fer click al botó de subscripció, acceptes la informació que serà transferida a Mailchimp per al processament de l'enviament del butlletí. Si vols més informació sobre les polítiques de privacitat de Mailchimp, fes click aquí.