ca es
Blog

S’aprova la directiva del copyright a la Unió Europea, què significa això?

11/04/2019

El Parlament Europeu ha aprovat la nova llei de “copyright” que regirà internet a Europa. Una nova reforma que divideix als experts, ja que per alguns té més limitacions que avantatges, mentre que pels altres creuen que servirà per remunerar la feina dels creadors. La nova llei entrarà en vigor en un màxim de dos anys.

La nova proposta dels drets d’autor (articles 11 i 13) fan referència al control del contingut per part del creador i a la responsabilitat que tindran les plataformes sobre els arxius que els usuaris allotgin en ella.

En concret, el text obliga per un costat a establir límits a l'hora d’enllaçar les publicacions, i per un altre costat, insta a les plataformes online, com Google, Facebook o YouTube, a supervisar els continguts que els usuaris comparteixin en elles, per assegurar-se que no es vulnerin els drets d’autor.

L’article 11 reconeix el dret legal renunciable dels mitjans de comunicació a reclamar a les plataformes digitals durant un període de 20 anys de compensacions per compartir fragments dels seus continguts informatius. D’aquesta manera, les plataformes online hauran de compensar per enllaçar a altres pàgines.

Mentre que el polèmic article 13 estableix que els propietaris dels llocs i aplicacions comercials en els que els usuaris puguin publicar material han de fer tot el possible per comprar les llicències de tot el que els usuaris puguin pujar a les seves plataformes.

En concret, totes les plataformes digitals hauran de complir la nova normativa, a excepció d’aquelles plataformes que compleixin a la vegada aquestes tres condicions:

  • Disponibles pel públic des de fa 3 anys.
  • Facturacions anuals inferiors a 10 milions d’euros.
  • Menys de 5 milions de visitants únics al mes.

Qui serà l’encarregat de controlar aquest contingut?

Els robots seran els encarregats de vigilar el contingut, les plataformes hauran d’actualitzar els seus filtres, les eines que controlen i detecten què es puja per comprovar si posseeixen els drets d’autor.

Què passarà amb els famosos “memes”?

La llei sí que permetrà els “memes”, ja que els considera parodies i també permetrà l’enciclopèdia com la “Wikipedia” perquè són font d’estudi acadèmic. 

Arxivat a: Articles

Butlletí electrònic

Actualitat, idees i consells pràctics sobre noves tecnologies i Internet.