ca es
Blog

Cinc trucs útils per al teu mòbil

13/05/2009

imatge-maig-2009-capcalera

Es pot aprendre alguna cosa nova sobre el nostre mòbil? Sembla difícil. Fa anys que fem servir aquest aparell i ja sabem com funciona. L'utilitzem a diari i sempre el portem a sobre, com les claus o el moneder. Així, per a la majoria de gent no suposa cap problema trucar, enviar missatges, fer trucades perdudes o guardar números de telèfon. Però el cert és que els mòbils encara amaguen alguns secrets. I no ens referim a les funcionalitats d'últimíssima generació que només fan servir una minoria d'usuaris, sinó a coses senzilles que poden beneficiar a tothom: desactivar la bústia de veu, alliberar el mòbil per triar l'operador que més ens convingui, tenir una còpia de seguretat de l'agenda de contactes, com reaccionar si ens roben el mòbil o crear les nostres pròpies melodies sense haver d'enviar deu mil missatges.

Desactivar la bústia de veu

Comencem pel més fàcil. O no tant? Desactivar el contestador automàtic pot arribar a ser un maldecap. A les operadores els interessa que els seus clients tinguin activat aquest servei perquè així obtenen guanys quan es produeix l'establiment de trucada. Per aquest motiu els mòbils vénen de sèrie amb el contestador automàtic activat. Però hi ha persones que no volen aquest servei i, quan intenten donar-lo de baixa, les operadores no els ho posen fàcil. T'expliquem com fer-ho amb els tres principals operadors. Procediment amb Movistar Trucar al 537 y selecciona una de les següents opcions:

  • Prem 1: per desactivar-lo quan el telèfon està comunicant.
  • Prem 2: per desactivar-lo quan no pots contestar una trucada.
  • Prem 3: per desactivar-lo quan el mòbil estigui apagat o fora de cobertura.
  • Prem 4: per desactivar-lo del tot.

Més informació. Procediment amb Vodafone Marcar  #147# i després trucar. Més informació. Procediment amb Orange Trucar al 242 y prémer l'opció 3. Més informació

.

Fer una còpia de seguretat dels teus contactes

En el mòbil hi guardem els números de telèfon de desenes de contactes. En molts casos aquesta informació no està desada en cap altre lloc, de manera que si perdem el telèfon o se'ns espatlla ens pot causar un problema important. Si alguna vegada us heu trobat en aquesta situació ja sabreu què volem dir. Davant d'això és molt recomanable fer de tant en tant una còpia de seguretat de tots els telèfons de l'agenda del mòbil. Una possibilitat és copiar-los en el nostre ordinador. Per fer-ho, el nostre mòbil ha de tenir algun sistema que li permeti connectar-s'hi: per cable USB, Bluetooth o infrarojos. La majoria de mòbils actuals disposen d'alguns d'aquests sistemes, que van acompanyats d'algun programa que permet passar informació del telèfon a l'ordinador. Una altra opció es posar la targeta SIM del nostre mòbil a un lector de targetes SIM i connectar-lo a l'ordinador. Podrem passar els contactes guardats a l'ordinador i viceversa. Et presentem algunes solucions disponibles al mercat, a preus força raonables.

I després hi ha els serveis que ofereixen les operadores per resoldre aquest problema. Movistar: servei copiagenda Cost: 3€. Més informació. Vodafone: servei ZYB Cost: gratuït. Més informació. Orange: servei agenda única Cost: 0,60€ per sincronització o tarifa plana per 3 €. Més informació

.

Alliberar el mòbil

Alliberar el mòbil et permet utilitzar en el  teu telèfon una targeta SIM de qualsevol operador. D'aquesta manera pots escollir la companyia que t'ofereix el preu més competitiu i unes millors condicions. La majoria de mòbils vénen bloquejats de sèrie. El motiu és que el cost dels mòbils és més alt que el preu de venda, de manera que les operadores han de cobrar-nos la diferència a través d'un compromís de permanència en la companyia, que acostuma a durar uns divuit mesos. I per assegurar-se que no marxarem a una altra operadora, bloquegen els terminals perquè només funcionin amb les seves targetes SIM. Però una vegada s'ha esgotat el compromís de permanència, l'usuari pot alliberar el seu mòbil i marxar a una altra operadora. Es tracta d'una operació perfectament legal que compta amb el suport de l'administració. De fet, les operadores estan obligades per llei a facilitar aquest procés als clients que els ho demanin. Per fer-ho, truca al telèfon d'assistència de la teva companyia i digues que vols alliberar el teu mòbil. Et demanaran el codi IMEI, que és una mena de matrícula del teu mòbil. El pots saber marcant *#06#. Un cop alliberat el mòbil, ja podràs passar-te a l'operador que vulguis i no hauràs de repetir mai més aquest procediment. Pots veure una taula comparativa de les tarifes de tots els operadors, inclosos el nous operadors virtuals.

Fer les teves pròpies melodies

Descarregar melodies per al mòbil és car. Sovint has d'enviar més d'un missatge i la broma et pot sortir per un ull de la cara. L'associació de consumidors FACUA ha denunciat recentment els abusos d'algunes d'aquestes empreses. Una alternativa és fer-te tu mateix les melodies des del teu ordinador. Per fer-ho, en primer lloc has de tenir l'arxiu MP3 de la cançó que vols fer servir. La pots comprar a iTunes per un euro, més o menys. I si en comptes d'una cançó vols posar-te qualsevol altra arxiu de so, la mecànica és la mateixa. Després has de tallar el tros de cançó que t'interessi. Ho pots fer amb un programa d'edició d'àudio com l'Audacity, que és gratuït. Després només et faltarà passar la melodia al teu mòbil. Per fer-ho, has de connectar el telèfon a l'ordinador a través d'algun dels sistemes esmentats anteriorment: cable, Bluetooth o infrarojos.

Què cal fer si et roben el mòbil?

Si et roben el mòbil, el primer que et recomanem és que truquis a la teva companyia i els demanis que bloquegin la targeta SIM del teu telèfon. Això farà que quedi desactivada i  impedirà que el lladre pugui realitzar o rebre trucades. Una opció més dràstica és sol·licitar que bloquegin el terminal, que inutilitza totalment el telèfon. És una operació que és reversible, així que, si per casualitat recuperessis el mòbil, podries tornar a desbloquejar-lo. Per bloquejar el mòbil necessites el codi IMEI del teu telèfon. Com hem indicat anteriorment, el pots conèixer marcant *#06#. Donat que si et roben el mòbil no el podràs consultar, et recomanem que el tinguis apuntat en algun lloc. Truca a la teva companyia i demana que vols bloquejar el teu terminal. Et demanaran aquest codi i, una vegada realitzat el bloqueig, ningú podrà fer servir el teu telèfon. Bé, això és tot per avui. Esperem que et serveixin aquests consells i, si ens vols fer arribar els teus, endavant! Pots escriure en el blog i compartir-ho amb tots els seus lectors.

Arxivat a: Articles

Butlletí electrònic

Actualitat, idees i consells pràctics sobre noves tecnologies i Internet.